Jesień już w pełni. A tej pory roku nie wyobrażamy sobie bez... dyni! Na świecie rośnie ponad 800 odmian dyni - różnią się wielkością, kolorem i kształtem. Dynia nie tylko jest wdzięczną modelką na naszych zdjęciach, ale co bardzo ważne dla naszego zdrowia - zawiera wiele witamin. Dodatkowo, jak informuje Olga Piwowar, dietetyk, ma bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zmniejszając ilość wolnych rodników i tym samym przyczyniając się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w naszym organizmie.
Co interesujące, jest niskokaloryczna. Ma niespełna 30 kalorii w 100 gramach produktu. Szczególnie nie dziwi więc, że w wielu restauracjach jesienią chociaż jedno danie dostępne jest z dynią. Jakie jest najpopularniejsze? Więcej w poniższym materiale Moniki Różyc z Polsat News.
Opracowanie: Agata Grabowska
Źródło: Polsat News, program Czysta Polska