Dieta planetarna - zdrowa i przyjazna dla klimatu
Pewnie niewielu z nas myśli o tym, jak nasza codzienna dieta wpływa na obecnie trwający kryzys klimatyczny. Dane z raportu WWF pokazują, że produkcja żywności, a zwłaszcza hodowla zwierząt, odpowiada aż za jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych na świecie.
Hodowla bydła i uprawa paszy szkodzą środowisku
Skala problemu jest ogromna, tym bardziej, że jak podają badacze "Nature Food" obszar, jaki przeznaczany jest na wypas zwierząt oraz uprawę paszy, to niemalże 80 proc. gruntów rolnych, czyli około 35 proc. powierzchni ziemi. Tak więc dotychczasowy sposób produkcji żywności rujnuje naturalne zasoby ziemi i szkodzi jej różnorodności.
Dieta planetarna - na czym polega?
Odpowiedzią może być popularna ostatnio dieta planetarna, która jest nie tylko smaczna i zdrowia, ale też ekologiczna. Głównym założeniem tej diety jest przede wszystkim ograniczenie spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, produktów mlecznych, a także cukrów. W zamian za to jemy sezonowo, korzystając jak najwięcej z plonów lata, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców oraz warzyw. Z kolei jesienią i zimą częściej sięgamy po domowe przetwory, a szczególnie kiszonki, w których drzemią cenne składniki i witaminy. Jemy jak najmniej przetworzonej żywności, wykorzystujmy resztki, sięgajmy po orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Ograniczając spożycie mięsa, zmniejszamy ryzyko wielu chorób nowotworowych oraz układu krwionośnego, mamy lepsze samopoczucie i większą odporność sezonowe infekcje.
Badacze z "Nature Food" przeanalizowali, że na zamianę sposobu żywienia gotowe są na razie kraje wysoko rozwinięte, w których ludzie maja dostęp do różnorodnych produktów będących zamiennikiem mięsa. Jednak już ta zmiana przyniosłaby ogromne korzyści dla ograniczenia emisji CO2 i poprawy naszego środowiska.
Warto stopniowo ograniczać mięso w swojej diecie
Warto zatem dla dobra planety przeanalizować swoją własną dietę, gdyż nasze wybory żywieniowe wywierają ogromny wpływ na kondycję Ziemi. Od lat popularnością cieszy się dieta wegetariańska (bezmięsna), czy wegańska (roślinną), bardziej przyjazne dla środowiska, niż dieta obfitująca w mięso i produkty odzwierzęce. Nie od razu jednak uda się nam porzucić utarte przez lata żywieniowe zwyczaje i przejść na dietę roślinną. Dlatego zmiany w swojej diecie warto robić stopniowo, rezygnując małymi krokami ze spożywania produktów odzwierzęcych. Doskonałym rozwiązaniem może być dla nas właśnie dieta planetarna, zrównoważona i odpowiednia nie tylko dla nas ale i też dla planety.
Autor: Karolina Pawłowska
Fot. pixaby.com/ RitaE/ JillWellington/ simonprodl